Delta i en enkät om mykoplasma

Vad kan du tänka dig att göra för extra smittskyddsåtgärder mot Mycoplasma bovis? Och till vilken prislapp? Det är frågor som en ny enkät ska ge svar på.

Text Ann Christin Olsson

Fram till den 20 februari har du som har nötkreatur möjlighet att delta i en enkät om Mycoplasma bovis.

Ivana Rodriguez Ewerlöf

– Vi har redan fått in många svar men vill gärna ha in fler, säger Ivana Rodriguez Ewerlöf, doktorand på Statens veterinärmedicinska anstalt. Det är en väldigt otrevlig smitta att få in i besättningen och målet är att bromsa spridningen mellan besättningar.

Studien genomförs i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet och Växa. I enkäten får djurhållaren ange olika nivåer av skyddsåtgärder man är beredd att genomföra till hypotetiska kostnader. Detta ska ge en övergripande bild av vilka åtgärder gårdar är beredda att vidta.

– Kanske är det vissa åtgärder som måste subventioneras för att de ska tillämpas i praktiken.

Målet är att utforma nya smittskyddsråd

Med hjälp av en matematisk modell ska man därefter titta på hur olika faktorer kan påverka smittspridningen i Sverige. Samt jämföra vilken effekt olika åtgärder kan ge för att begränsa smittspridningen. Detta ska tillsammans med enkätsvaren användas för att utforma nya råd om smittskyddsåtgärder.

– Många av åtgärderna ger också ett allmänt smittskydd, till exempel när det gäller karantän vid inköp av djur.

I och med att Mycoplasma bovis är så pass spridd i södra Sverige är bedömningen att det är svårt att utrota smittan. Nuvarande strategi handlar därför framför allt om att minska smittspridningen. 

Vill du vara med i enkäten, mejla ivana.ewerlof@sva.se och ange gärna kommun/län för att det ska gå att se eventuella regionala skillnader. Enkäten tar cirka 20 minuter att fylla i och skickas ut av Next Research & Consulting. Resultaten kommer att redovisas till sommaren.

Fyra delar i projektet om Mycoplasma bovis:

  • Öka kunskap och medvetenhet om smittan bland både veterinärer och lantbrukare samt andra  berörda grupper.
  • Förflyttning av nötkreatur mellan gårdar. Se artikeln ”Låt inte djurförflyttningar bli till smittvägar” i Nötkött 4 2024.
  • Enkät om vilka smittskyddsåtgärder lantbrukare kan tänka sig vidta mot Mycoplasma bovis
  • Ta fram en matematisk modell för hur Mycoplasma bovis sprids utifrån till exempel djurförflyttningar och närhet till andra besättningar.