Idag mottog Anna och Anders Carlsson på Skogsgård i Halland utmärkelsen Sveriges betesmästare på Elmia Lantbruk. Betena på Skogsgård används i huvudsak till mjölkkor, men även till slaktungnöt och några får. Det är både bete på åkermark och naturbetesmarker.
– Vi har länge jobbat med bete som en del i vår produktion och upptäckt vilken potential det finns i bete, sa Anna Carlsson. Det har triggat oss att bli bättre. Som hjälp har vi börjat mäta betestillväxten och använda managementprogram för att planera betesdriften.
Just detta finns med i juryns motivering som lyder: ”Anna och Anders Carlsson på Skogsgård har en uttalad betesstrategi där kostnadseffektiviteten med bete framhålls. Man har ett anpassat djurmaterial och jobbar kontinuerligt med uppföljning av betet. Vidare är man goda betesambassadörer som hela tiden söker mer egen kunskap och man fungerar som inspiratörer både inom lantbrukssektorn och för allmänheten.”
Följer lönsamhet per hektar
– Man lär sig av sina misstag och det har vi gjort många … Men betet minskar risken i vårt företagande. Det blir det billigaste fodret när korna själva kan beta, sa Anders Carlsson.
Anpassningen av djurmaterialet består i att de dels börjat med simmental, dels satsat på holstein från Irland som avlats för att bli bra betesdjur. De har även i övrigt hämtat mycket inspiration från Irland. Bland annat att mäta resultatet per hektar i produktion av mjölk och kött. Istället för att som traditionellt i Sverige framför allt jaga hög produktion per ko eller slaktdjur.
Det är första gången som tävlingen genomförs . Det är som en del av EU-projektet Grazing4AgroEcology med syftet att lyfta intresset för bete i Europa. I Sverige arrangerades tävlingen av Sveriges lantbruksuniversitet och Svenska Vallföreningen. Skogsgård valdes ut i hård konkurrens med övriga tävlingsbidrag med olika driftsinriktningar och från Sveriges alla olika hörn. Bidragen vittnar om att det finns en stor kunskap om bete och även variation i betesstrategier utifrån gårdarnas olika förutsättningar.
Juryn har bestått av: Margareta Dahlberg, MD Lantbruksråd; Ann Christin Olsson, tidningarna Husdjur och Nötkött; Carl Helander, SLU; Nilla Nilsdotter-Linde, SLU/Svenska Vallföreningen; och Anna Hessle, SLU/Föreningen Naturbeteskött.