Tobias Persson på Snogge charolais i Smedstorp i Skåne, köpte sin gård 2013. Då tog han över en bruksbesättning med dikor och uppfödning av ungtjurar av mjölkras.
– Fyra år senare slutade jag köpa in mjölkraskalvar, säger Tobias Persson, som idag i stället har en avelsbesättning med 40 dikor.

I och med det fick han höja garden när det gäller smittsäkerhet och han gick med i dåvarande ParaTB-programmet. Nu när han gått igenom det kommer det som en oönskad överraskning att samtliga tjurar på köttrasprövningen i vintras testades positivt för antikroppar mot Mycoplasma bovis.
Tobias Persson jobbar heltid utanför gården på en mjölkgård med ansvar för 600 djur. Han känner till smittan eftersom Skåne ligger höst i landet i andel mjölkbesättningar som testat positivt för antikroppar mot mykoplasma. En rutin som ändrats på grund av detta är att han inte längre tar råmjölk från mjölkbesättningar.
–Jag köper i stället ett råmjölkspulver från Svenska Foder om en diko inte har egen råmjölk.
Men till vardags och i hans besättning är det ett par saker han vill lyfta fram som viktiga när det gäller djurhälsan. Att ge kalvarna en bra start och att hantera fästingburna sjukdomar.
Ökat fokus på smittskydd
Som avelsbesättning är Snogge charolais med i Smittsäkrad besättning, steg 2, där veterinären kommer ut med cirka 1,5 till 2 års mellanrum för att poängsätta nivån på smittskyddsarbetet och resonera kring om det finns förbättringspotential.
Inköpta djur sätts i karantän, dock ihop med ett till två andra djur. Det kan vara i maskinhallen eller ute på ett bete. Andra delar som setts över är besöksrutiner både för besökare till gården och när han själv gör gårdsbesök. När han har varit i väg på studiebesök byter han om innan han går till de egna djuren. Samma gäller de som besöker hans gård. Han har också stövlar och overall till besökare.
– Vanliga besökare ska aldrig röra djuren. Det brukar bli tre fyra besök per år av husdjurstekniker eller veterinär. Till exempel vid 200-dagarsvägning av djuren, men han har egen våg för detta. På gården finns också en egen verkstol som veterinären kan använda. minör.
I våras deltog han i den stickprovstagning i avelsbesättningar som erbjöds i samband med att tjurarna på Gunnarp testats positivt. Men det menar han inte ger hela bilden eftersom enstaka djur kan ha antikroppar. Han suckar lite när mykoplasman kommer på tal. Det blir ett merarbete och en merkostnad.
Förutom kontrollprogrammet på paraTB som nystartad har han också hunnit vara med om att gallra efter gentester för ataxi och blindgen.
– Vad blir det nästa gång?