I går skickade Livsmedelsverket ut förslaget på nya kostråd på remiss. Remissvaren ska vara inne till den 22 oktober, något som Svenskt Kött nu jobbar med.
– Sänkningen var väntad och följer Nya Nordiska Näringsrekommendationerna, säger Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött. Vi har följt denna fråga i ett par år. Det vi dock är mest förvånade över är att en sänkning rekommenderas utan att vi tagit reda på hur svenska konsumenter äter kött. Nivån 350 gram är baserade på en kostvaneundersökning som gjordes 2011 då vi vet att vi åt rätt mycket mer kött än vi gör idag.
De nya kostrekommendationerna kommer framför allt att påverka hur menyerna planeras inom de offentliga köken. Här finns de mer sårbara grupperna som barn, unga, äldre och sjuka.
En del borde äta mer kött
– Det finns de som behöver äta mindre kött men det finns också grupper som behöver äta mer och de hittar vi särskilt inom de offentliga köken.. Den gamla rekommendationen på 500 gram rött kött baserade på att vi ska på i oss tillräckligt med järn och vitamin B12. Det klarar vi inte nu så det är ett risktagande om vi ska minska mängden kött särskilt för de här grupperna.
Nytt är också att Livsmedelsverket anger att endast en liten del bör vara charkprodukter.
– Det är anmärkningsvärt och väldigt olyckligt. Om man har lite koll på hur kött produceras så vet man också vad viktigt det är med charken för att ta tillvara på hela djuret.
Att man ska undvika chark menar Livsmedelsverket handlar om negativa hälsoeffekter av exempelvis salt och mättade fetter. Men här menar hon att Livsmedelsverket behöver bli mer konkreta.
Positivt är dock att Livsmedelsverket betonar att svenskt kött är ett hållbart alternativ ur många perspektiv och att kött är ett näringstätt livsmedel.