Det finns två olika kategorier i tävlingen Nöttoppen – tjurkalvar från mjölkbesättningar respektive dikobesättningar. Syftet med tävlingen är att inspirera till att förbättra besättningens produktionsresultat. För att hamna i topp i tillväxt på sina djur krävs bland annat bra management från start till mål, god djurhälsa och en välplanerad utfodring.
Tävlingen arrangeras för fjärde året för de som är rådgivningskunder hos Gård & Djurhälsan.
– Tävlingen kom till efter önskemål från nötköttsproducenter efter motsvarande tävlingar på gris, säger Anett Seeman, produktionsrådgivare på Gård & Djurhälsan.
Två kategorier i tävlingen
Det finns två kategorier, en för ungtjurar av mjölkras (med inslag av upp till 50 procent köttras), och en för ungtjurar av köttras. Man tävlar med de ungtjurar som slaktats från 1 september 2023 till 31 augusti 2024. Slaktkroppstillväxten per dag beräknas och sedan drar man ifrån den fem procent sämsta djuren, och en ny medeltillväxt räknas ut på kvarvarande ungtjurar.
– Det är många som är med som tycker att det roligaste är att jämföra sina egna produktionsresultat över åren.
Vinnaren i respektive kategori presenteras på Köttriksdagen i november.
Mer om Nöttoppen:
- Gård & Djurhälsan: Dags att anmäla er till Nöttoppen 2024!
- Nöttoppen 2022: Vinnarna i Nöttoppen 2022 utsedda
- Nöttoppen 2023: Vinnande tillväxt