– Min roll var att sprida kunskap och ge inspiration till förbättringar, allt ifrån friskare djur till teknik som förenklar arbetet. Kort sagt åtgärder som ger mer pengar i plånboken. Det har varit en fantastisk och generös målgrupp som jag har mött – så många kunniga och intresserade lantbrukare som har delat med sig.
Nämn några toppar och dalar.
– Alla trevliga Köttriksdagar och Elmiautställningar. En annorlunda Köttriksdag var i Umeå när köttmotståndarna härjade som värst. Vi var inlåsta med polisbevakning på hotellet och fick smugglas ut bakvägen i väntande bussar.
– En gång var tidningen klar för tryck när vi fick det fruktansvärda beskedet att lantbrukaren i den bärande artikeln just omkommit i en olycka på gården. Vi stoppade pressarna, artikeln byttes ut och utgivningen försenades med några dagar.
Hur skulle du beskriva utvecklingen av svensk nötköttsproduktion?
– Att konsumenter i dag efterfrågar svenskt nötkött. Svensk djurhälsa är nu i världsklass. Vi har låg användning av antibiotika, var tidiga i att bekämpa leukos och BVD och är i stort fria från salmonella. Vi klarade oss från galna-kosjukan, som värst drabbade England, tack vare att vi tidigt tog avstånd från köttmjöl i kofoder.
Vad gör du i dag?
– Jag lever familjeliv, bland annat med ett tiotal golden retrievrar som kräver motion och träning. Men jag jobbar även lite som konsult åt Växa i utvecklingen av Min gård kött.