Flexibelt för avelstjurarna

Inför vintern har avelstjurarnas vinterviste på Solåkra angus fått en makeover. Gjuten platta, flyttbart foderbord och frostsäkert vattenkar med låsbar front vid båghallen.

Text Ann Christin Olsson

Båghallen i vinterhagen har använts till avelstjurarna i flera år. Även om både den och foderhäcken flyttas runt innebär en skånsk vinter att det ändå ofta blir blött och upptrampat.

– Men jag vill att avelstjurarna får röra sig på vintern och inte stå i en liten box, säger Olof Friberg, dikoproducent på Solåkra angus i Köinge i Skåne.

Bra kondition

När betäckningssäsongen börjar för gårdens avelstjurar i april gör vinterns motion att de är i bra kondition och rustade för det jobb som väntar.

Med nya Krav-regler kommer båghallen även väl till pass. De egna ungtjurarna måste numera ha utevistelse om de går i väg till avel eller slakt först när betessäsongen börjat och då får de flytta ut hit.

Gjuten platta

I somras göts en platta på sex gånger sex meter i vinterhagen. Vid plattans kant finns en klack på vilken de nya flyttbara foderfronterna kan ställas. Tjurarna kan med hjälp av flyttbara grindar stängas in på plattan med tillgång till båghallen när det är blött, och åter få tillgång till vinterhagen vid tjänlig väderlek.

Tanken är att båghallen ska stå på samma ställe hela tiden. Plattan kommer skrapas vid behov med lastare och skopa.

Vattenkar

På betongplattan, som är sex meter bred, precis bredvid båghallen, som är fem meter bred, finns ett utrymme på en meter, precis lagom med plats för vatten till djuren. En vattenledning från stallet har grävts ner på frostfritt djup till ett vattenkar med en kula som djuren trycker ner för att dricka.

– Där har vi satt en låsbar grind så att tjurarna kan låsas fast om vi behöver sätta i ett öronmärke eller behandla ett djur. Det är skönt att inte behöva ta fram en massa utrustning för att kunna göra sådana lite enklare saker.

Flyttbart foderbord

Ett flyttbart foderbord har gjorts i tre sektioner som vardera är två meter breda och tre meter långa. Varje sektion har plats för fyra vuxna djur. Två av sektionerna har satts upp vid tjurarnas vinterviste.

– Jag funderade på nackbom, men tror att det kan bli mindre foderspill med en snedfront, säger Olof Friberg.

Har du också en smart lösning på din gård eller vet du någon kollega som du vill tipsa om? Mejla oss på: notkott@vxa.se