Bäst på exteriörbedömning

Text Linda Grimstedt
Foto Privat
Djur av rasen blonde bedömdes på utställningen i Frankrike.

Jenny Andersson från Sverige vann i tidigare i veckan en europeisk stortävling i exteriörbedömning. Bedömningarna gjordes på både kött- och mjölkraser.

Jenny Andersson, tidigare elev på Stora Segerstads naturbruksgymnasium, vann i början av mars exteriörbedömningstävlingen för nötkreatur vid franska Concours général. En anrik tävling för yrkesverksamma eller studerande ungdomar inom lantbruket. 63 ungdomar från 24 europeiska länder deltog och tre av dem var Jenny Andersson, Elise Blomvall och Alma Gustafsson som i våras ingick i laget som vann Skol-SM i showmanship.

De svenska deltagarna ställde upp i exteriörbedömningsklassen för nötkreatur och ungdomarna fick välja en köttras och en mjölkras att bedöma, för svenskarnas del holstein och blonde d’aquitaine. Inför Frankrikeresan hade de övat på en blonde-besättning i närheten av skolan.

-Det mesta var lika som hemma. Det enda var linjen över bäckenet som skulle vara som en hylla. Det var nytt för oss att vi skulle titta på det, berättar Jenny Andersson.

En glad Jenny Andersson.

Hon gick segrande ur hela tävlingen, med 0,85 poängs marginal till tvåan i klassen.

– Det är ju jätteroligt, säger Jenny Andersson och berömmer även sina medtävlande som kom på plats 48 och 60.

Hon är uppvuxen på mjölkgården Stockabäck i Tranås. I somras tog hon studenten och arbetar sen i september som djurskötare på Bratteborg i Hestra.

Läs mer här: Svenska tog hem europeisk stortävling – Tidningen Husdjur