Vi äter mer kött

Konsumtionen av kött har ökat med 26 procent sedan 1980. De senaste fem åren har totalkonsumtionen av kött legat kring 80 kilo per person och år.

Text, Foto Ann Christin Olsson

Förra året landade köttkonsumtionen på 80,5 kilo per person och år. Det var faktiskt en liten ökning jämfört med 2023, totalt med 2,1 procent. 1980 var köttkonsumtionen 64,0 kilo per person och år. Toppnoteringen 2016 var 88,3 kilo per person och år.

Det köttslag som ökat mest sedan 1980 är fjäderfäkött som har ökat från 4,9 kilo till 24,1 kilo per person år 2024. Konsumtionen ligger nu i nivå med nötköttet. Konsumtionen av nötkött har gått från 18,3 kilo 1980 till 23,2 kilo per person år 2024, vilket är en ökning med 27 procent. Jämfört med 2023 ökade nötköttskonsumtionen med 2,1 procent. Konsumtionen var som störst i mitten av 2010-talet med 26,2 kilo.

Griskött är den största undergruppen inom kött. Konsumtionen har legat mellan 28,0 och 37,3 kilo per person och år under åren 1980–2024. 2024 var konsumtionen 28,6 kg per person och år.

För vilt och renkött har konsumtionen gått ner med 36 procent från 2,6 kilo per person år 1980 till 1,6 kilo år 2024. Konsumtionen av inälvor har minskat med 51 procent, från 2,6 kilo 1980 till 1,3 kilo per person år 2024.

Källa: Jordbruksverket