
– Debatten har länge varit polariserad, men nu ser vi något annat. Konsumenten har börjat se nyanserna. Man vill göra medvetna val – och för många är svenskt kött ett sådant val, säger Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.
Samtidigt efterfrågar allt fler en ökad svensk köttproduktion. Det visar Svenskt Kötts senaste konsumentundersökning, genomförd av Novus.Allt fler unga ser också positivt på kött. För fyra år sedan tyckte 8 av 10 tjejer att det vore bra om färre åt kött. I dag är det bara 6 av 10 och andelen som helt tar avstånd från påståendet har ökat kraftigt.
– Det är inte längre självklart att unga tar avstånd från kött. Tvärtom ser vi en ny generation som både ifrågasätter gamla sanningar och efterfrågar mat som är trygg, näringsrik och producerad i Sverige, säger Isabel Moretti.
Svenskt kött har mervärde
Majoriteten är fortfarande beredda at betala mer för svenskt kött. ”Svenskt ursprung” hamnar i topp som det mervärde flest är beredda att betala extra för – före både ekologiskt och klimatsmart.
Attityden till kött som ett hälsosamt livsmedel har stärkts. På bara ett år har andelen som tycker att kött påverkar hälsan positivt ökat från 29 till 37 procent. Bara 10 procent anser att kött är negativt för hälsan. Samtidigt anser 86 procent att svenskt kött är viktigt för Sveriges livsmedelsberedskap.
– När omvärlden skakar blir det svenska viktigare. Vi ser ett tydligt samband mellan oro i världen och viljan att säkra vår egen matförsörjning. Svenskt kött har en självklar roll i det, säger Isabel Moretti.
En tredjedel av svenskarna uppger att de märkt av köttbrist i butik. Och budskapet till politikerna är tydligt: Öka den svenska produktionen!
– Det är inte bara branschen som säger det längre. Nu är det konsumenten som höjer rösten. Vi måste producera mer mat i Sverige och vi måste göra det nu, säger Isabel Moretti.
Om undersökningarna
Genomförd av Novus på uppdrag av Svensk Kött.
- Intervjumetod webbenkät.
- Målgrupp: Konsumenter i Sverige, 18–84 år.
- Fältperiod: 21–28 mars 2025.
- Antal intervjuer: 1 041.
Genomförd av Ungdomsbarometern.
- Intervjumetod digital enkätundersökning genom urval i e-postregister och paneler.
- Målgrupp: Ungdomar i Sverige mellan 15 och 24 år.
- Fältperiod: 3 oktober–4 november 2024.
- .Antal intervjuer: 17 445.
Läs mer: