Nötkött har i flera artiklar skrivit om rättssäkerheten och problem som djurägare upplever i samband med att djur skickas till slakt. Bland annat att djurägare har haft svårt att överklaga Livsmedelsverkets beslut och myndighetens beslut om kassation av djur har inte kommuniceras med djurägaren.
Utredning om kontroll i livsmedelskedjan, som riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) har lett, har tagit till sig av problematiken och föreslår flera förändringar. Bland annat anser utredningen att djurägaren ska få information om beslut som Livsmedelsverket fattar och som rör djuren på slakterier. Vid helkassation ska djuret vara kvar på slakteriet tills djurägaren har fått besked om beslutet.
– Förrut pratade Livsmedelsverket med djurägarna, men i dag pratar de med slakteriet. Det är inte bra utan djurägaren måste få till sig från Livsmedelsverket om det händer något, säger Magnus Oscarsson.
LÄS MER: Ministern: Blir förvånad om slaktfråga inte tas upp i utredning
Ska kunna begära omprövning
Utredningen anser också att djurägaren ska vara Livsmedelsverkets motpart i handläggning av ärenden som handlar om djuren. Djurägare ska också kunna begära omprövning och överklaga myndighetens beslut. Som Nötkött tidigare har skrivit om var det så fram till november 2013. Efter det började Livsmedelsverket argumentera för att lantbrukarna inte hade klagorätt.
– Till en början följde jag den praxis som vi hade haft när det gäller klagorätt av kassationsbeslut. Sedan gjorde vi en rättsutredning och kom fram till att övervägande skäl talar för att djurägarna inte har talerätt och inte rätt att överklaga och kom fram till att vi skulle framföra den synpunkten till förvaltningsdomstolen. Domstolen delade den bedömningen, sa Kristina Ohlsson, tidigare chefsjurist numera avdelningschef på Livsmedelsverket, till Nötkött.
Att Livsmedelsverket ska kommunicera med djurägarna tycker Magnus Oscarsson är viktigt.
– Problemet är stort och rättsosäkerheten är utbredd, djurägarna upplever det här, säger han.
LÄS MER: Förslag: Alla kontroller ska genomföras av två myndigheter
Ska ta fram åtgärder
Utredning om kontroll i livsmedelskedjan föreslår att regeringen därför ska ge Livsmedelsverket i uppdrag att tillsammans med branschorganisationer ta fram och redovisa förslag på åtgärder som ska stärka djurägares ställning.
Ulrika Rockström, veterinär och huvudansvarig för nationella obduktionsverksamheten på Gård & Djurhälsan, har tillsammans med kollegor länge lyft problemen med att Livsmedelsverket inte kommunicerar sina beslut med djurägare och att djurägare har svårt att överklaga beslut.
– Det är jättebra, det är det vi har jobbat för! säger hon om utredningens förslag.