Nytt nummer med tema kalv

Årets första nummer av tidningen Nötkött landar i brevlådan hos våra prenumeranter nu i veckan. Vi har fokus på kalven såväl i dikobesättningen som hos de som köper in kalv.

Text Ann Christin Olsson
Foto Camilla Olsson

I kalvtemat tar vi blandat annat upp kalvdiarré, där olika experter ger sina bästa råd. En minst sagt skitviktig fråga för att ge kalven en bra start. Vi har också besökt två gårdar på temat kalv. Dels Slittsta gård som fått ordentlig tillväxt på sina mellankalvar. De är nya som nötköttsproducenter men har med sig erfarenhet från smågrisar samtidigt som de har en veterinär som bollplank. På Hagatomtens gård som har dikor har en katastrofal situation med hög kalvdödlighet vänts genom att gödsla betesmarkerna och ge ett annat mineralfoder.

Vi besöker också Årets Nötköttsföretagare – familjen Läggeberger på Ekhults gård utanför Oskarshamn. De har satsat på flexibla lösningar för sina stallar för att kunna anpassa produktionen efter ändrade förutsättningar. Vi har också träffat Elin Bergström, Nysäter lantbruk, som genom sin blogg berättar om livet som nötköttsproducent.

Mykoplasma och blåtunga högaktuellt

Precis när Nötkött gick till tryck fick vi det tråkiga beskedet att antikroppar mot mykoplasma påvisats på tjurarna på Gunnarp nu i januari. I Sveriges Nötköttsproducenters spalt lyfts det arbete som pågår för att hantera sjukdomen. Vi kommer att fortsätta med att låta Kunskapssupporten för Mycoplasma bovis svara på frågor. Så är det något du undrar – mejla oss på redaktionen. I det här numret svarar de till exempel på frågan om hur man kan förbättra smittskyddet i ett befintligt stall.

Det är fler smittor som är högaktuella i vår. Inte minst blåtunga inför årets betessäsong. Den 13 februari har LRF Kött ett lunchwebbinarium där bland annat nya råd kring vaccination kommer att presenteras: Webbinarium blåtunga

På nyhetssidorna skriver vi bland annat om att Livsmedelsverket har fått en bakläxa om de nya kostråden. Vi fortsätter också att följa regelutredningen kring rättsosäkerheten vid slakt. Detta och mycket mer finns att läsa i Nötkött nummer 1 som kommer ut den 5 februari. Trevlig läsning önskar vi på redaktionen! Har du önskemål om något ämne eller någon gård som vi borde skriva om, mejla notkott@vxa.se