
I fodertemat lyfter vi foderkostnaden som är den största biten av kostnadskakan. Mellan 40 och 75 procent av produktionskostnaderna är foder. Att trimma sin foderekonomi handlar bland annat om att se över hela kedjan från fält till foderbord för att hitta var det finns en förbättringspotential. Men det handlar också att nöta på enligt skolboken med att fördela rätt foder till rätt djur, analysera fodret, göra foderstater och följa upp produktionen.
På forskningssidorna skriver vi om en ny rapport om psykisk hälsa hos lantbrukarna. En viktig fråga som vi borde prata mer om. Vi har besökt Henrik Gudmundsson i Klippan, nötköttsproducent och omsorgsansvarig i LRF region Skåne, som sedan många år är engagerad för att stötta kollegor när bondelivet känns tufft. Bland annat kan regelkrångel kännas utmanande.
Tre gårdar gör upp om vallmästartiteln
På nyhetssidorna skriver vi bland annat om remissvaren till konkurrenskraftsutredningen, den nya livsmedelsstrategin och priserna på vårens tjurauktion. Det är också roligt att det pågår ett ET-projekt för att spola köttraskvigor för att få fram semintjurar till mjölkbesättningar. Vi presenterar dessutom de tre finalisterna som gör upp om utmärkelsen Årets Vallmästare.
Vi har också besökt en gård som drabbats hårt av blåtunga under årets kalvningssäsong. Deras råd till kollegor är att vaccinera. Detta och mycket mer finns att läsa i Nötkött nummer 2 som kommer ut den 16 april. Trevlig läsning önskar vi på redaktionen!
Har du önskemål om något ämne eller någon gård som vi borde skriva om, mejla notkott@vxa.se.
Mer om tidningen Nötkött:
- Klicka här om du vill börja prenumerera: Prenumerera på Nötkött
- Här är en länk till Nötkötts e-tidning: Nötkött (xn--tidningenntktt-4pbc.se)
- Du vet väl att du som prenumerant har tillgång till tidningen även digitalt. Mer info här: E-tidning
- Prenumerera på Nötkötts nyhetsbrev som kommer 11 gånger per år. Mer info här: Nyhetsbrev