
Utmärkelsen Årets Vallmästare går till en gård som förenar hög avkastning med god vallkvalitet och ett genomtänkt strategiskt arbete i foderkedjan. Det är andra gången Kårtorp får priset – förra gången var 2018, då Per Larsson tillsammans med sin far Tore Larsson drev gården med ekologisk produktion. Den här gången får Kårtorp utmärkelsen för sin konventionella produktion, men med fortsatt inspiration från sin tidigare ekologiska strategi.
Årets Vallmästare – jämna analyser
– Det är jättekul! Vi hade ett väldigt bra vallår 2024. Det var hög kvalitet och ganska jämna analyser. Alla fyra skördar driver mjölkproduktion. Det fanns inga plumpar i protokollet, säger Per Larsson.
Juryn lyfter fram gårdens utvecklingsarbete med vallstrategin och beräkningar för att optimera foderekonomin som särskilt imponerande. För att uppnå hög och jämn kvalitet i grovfodret har Kårtorps Lantbruk övergått till ett fyrskördesystem med ungefär fem veckor mellan skördarna. Bevattning är ett viktigt verktyg för att säkra skördenivåerna även under torra år.
Prisutdelningen sker på Borgeby Fältdagar den 26 juni klockan 09:30.
Om Årets Vallmästare: Utmärkelsen uppmärksammar och belönar skickliga vallodlare sedan 2003. Bakom priset står tidningarna Husdjur och Nötkött tillsammans med Svenska Vallföreningen, Gård & Djurhälsan, Sveriges lantbruksuniversitet och Växa Sverige.
Mer om Årets Vallmästare:
Juryns motivering:
För att nå en hög och jämn kvalitet i vallfodret är strategin numera fyra skördar per år. Bevattning används för att säkra grovfodermängden även år med lite nederbörd och vallfoderkostnaden beräknas för att optimera foderekonomin. Gården har gjort ett skifte från ekologisk till konventionell drift men har behållit en del ekologiska strategier, som att baljväxterna är viktiga i vallarna och att ha produktionsbete till mjölkkorna. Vinnaren har fått utmärkelsen en gång tidigare, då ihop med sin far, år 2018. Per Larsson med medarbetare på, Kårtorp Lantbruk, har utsetts till Årets Vallmästare 2025. De har därmed fått utmärkelsen både med ekologisk och konventionell produktion.