Gaspriserna påverkar gödningen

Det är framför allt priserna på rysk gas i Europa som påverkar gödningen och inte USA:s handelstullar. Störst betydelse har därför utvecklingen av kriget i Ukraina.
–Det har aldrig varit så osäkert som det är just nu på marknaden, säger Göran Larsson, produktchef växtnäring & kalk, Lantmännen.
I början av Ukrainakriget steg till exempel Axan 27-4 till11 kronor per kilo gödning, medan priset idag ligger på cirka 5 kronor. Det är fortfarande högre än innan krigets start. Utvecklingen kan gå åt två håll.
– Det är mycket rysk gödsel i Europa, med ett fredsavtal kan det bli lättnader. Men om kriget fortsätter har EU-kommissionen lagt ett förslag om höjda tullar på rysk gödsel.
Gödningspriserna har gått upp en del sedan årsskiftet, men just nu i slutet av mars sjunker både urea- och gaspriset.
Oro på marknaden för tariffer

– På kort tid i mars har priset på spannmål på Matif-börsen gått ner mycket, medan priset på svensk spannmål priset på spannmål hålls uppe relativt Matif i form av högre basis, säger Marcus Sommerfeldt, chef för råvaruinköp foder, Lantmännen.
Basis är skillnaden mellan börspris och fysiskt pris. Vid prisdrivande situationer reagerar börspriserna snabbar. Det finns en oro för stigande priser på spannmål och proteinfoder efter årets skörd. I en väderberoende bransch kan dock förutsättningarna ändras snabbt. Hot om handelstullar och geopolitisk oro på flera håll har har betydelse. Men marknaden är kreativ och nya handelsvägar uppstår, oavsett om det är på grund av krig eller handelstullar. Det är även viktigt vad stora inköpländer gör, till exempel Kina, just nu är de inte köpsugna.
Europa importerar lite spannmål från USA. Om EU inför tariffer mot USA kommer den soja och majs som EU köper därifrån idag tas från andra marknader, som Sydamerika, där Sverige redan köper sin soja. När fler ska konkurrera om den sojan kan priserna stiga och övrigt proteinfoder som Expro och majsglutenmjöl följer med uppåt.
– Det kan bli mer ansträngd balans på GMO-fritt foder.