Ännu ingen känd spridning av mul- och klövsjuka

Årets andra utbrott av mul- och klövsjuka i Europa inträffade i Ungern, bland kvigorna i en större mjölkproducerande besättning. Alla djur i besättningen är avlivade och smittspårning pågår.

Text Lisbeth Karlsson

Årets andra utbrott av mul- och klövsjuka, den här gången i en stor ungersk mjölkbesättning, verkar än så länge inte ha spridit sig till andra besättningar eller länder. Vid ett webinarium den 13 mars redogjorde Erika Chenais från SVA och Maria Cedersmyg från Jordbruksverket om den senaste händelseutvecklingen.

Utbrottet startade den 3 mars med ospecifika symtom i besättningens grupp av kvigor. Två dagar senare var en stor andel av kvigorna sjuka med klassiska symtom på mul- och klövsjuka. Varifrån smittan kommit är okänt. Viruset har serotyp O, vilket är samma typ som vid utbrottet i Tyskland, men undersökningar har visat att det inte är samma virus.

– Det som oroar är att det är två fall som inträffat med så kort mellanrum. Två utbrott på två månader är ett starkt observandum, sa Erika Chenais.

Låg risk för Sverige

Enligt den riskbedömning som SVA gjort påverkar utbrottet än så länge inte Sverige nämnbart. Inga levande djur, sperma, ägg eller embryon har importerats från Ungern de tre senaste månaderna.

Smittspårning och avlivning av djur pågår fortfarande. En besättning med 300 köttdjur som har haft daglig kontakt med den drabbade besättningen i form av djur- och fodertransporter har även den fått avliva alla djur. Undersökningar pågår i sammanlagt 53 besättningar som har kontakt med utbrottsbesättningen via mjölkbil, kadaverbil, veterinär med mera.

Påverkar fler länder

På grund av utbrottsbesättningens läge väldigt nära gränsen mot Slovakien och på grund av djurtransporter från regionen till omgivande länder, så har Slovakien, Slovenien och Österrike infört restriktioner och/eller smittspårning.

– Inga misstankar om mul- och klövsjuka har hittills upptäckts, sa Maria Cedersmyg (13 mars, reds anm).