Det första gårdsbesöket på Svenska Vallföreningens sommarmöte gick till Åkerby Säteri AB vid sjön Tysslingenväster om Örebro. Där tog Ann-Charlotte Wallenhammar och Lars Eric Anderson emot och visade sin utsädesodling av timotej. Gården drivs ekologiskt och vi var många som förundrades över de ogräsfria åkrarna vi passerade på väg till timotejfältet. Gårdens dikor med kalvar, mestadels svart och röd angus, betade 70 hektar strandängar ner mot Tysslingen. Djuren släpps i slutet av maj när vattnet dragit sig tillbaka och de går ofta kvar in i oktober. Det kan hända att kraftiga sommarregn översvämmar strandängarna och djuren har till och med fått evakueras. Ungdjuren slaktas efter tre betessäsonger vid en ålder av cirka 2,5 år och köttet marknadsförs som Naturbeteskött. Ann-Charlotte Wallenhammar visade också en hushållningssällskapets försöksodling med rödklöver av varianten Mattenklee.
Beten som stigit ur vattnet
På eftermiddagen besökte vi Hageberg gård i Vretstorp sydväst om Kumla, där Fredrik Gehrke tillsammans med pappa Holger Gehrke bedriver köttproduktion med både inköpta mjölkraskalvar och egna dikor av raserna charolais, blonde och simmental. Gården präglas av en uppfinningsrik anda där det ständigt pågår byggnationer och egna lösningar. Mest intryck gjorde det stora stallet med ett foderbord där den körbara delen är upphöjd. Det gör att man inte förorenar foderbordet med däcken och framför allt att man slipper den ständiga sopningen av foder.
Under två dagar på Närkeslätten fick vi ta del av de ständigt närvarande diskussionerna om utdikning, torrläggning, översvämningar, våtmarker, dammar, kanaler och pumpar. Det är inte utan att man börjar se Närkeslätten som ”Lilla Holland”, landet som stigit ur vattnet. Det pågår en ständig debatt om vilken nivå den stora sjön Hjälmaren egentligen ska ha. En gemensam nämnare för studiebesöken var hur man bedriver bete. En av gårdarna, Åkerby Säteri, är dessutom exempelgård för innovationer i projektet Grazing4AgroEcology. I det projektet pågår nu en betestävling som man kan anmäla sig eller sin granne till fram till den 31 augusti. Betestävling
Rof Spörndly är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och har skrivit referatet för Svenska Vallföreningen