Inköp av djur är den största riskfaktorn för att få in smitta i besättningen. Därför är rutiner kring karantän av inköpta djur extra viktigt, förutom att ha koll på både säljarens och den egna besättningens hälsoläge. Med check på livdjuren blir övriga faktorer viktigare. Ett sätt att jobba med smittsäkerhet är via programmet Smittsäkrad besättning. Vi har gjort reportage hos två besättningar som berättar hur de arbetar med smittskyddet. Dels en gård som köper mjölkraskalvar och tvingas möta utmaningarna med mykoplasma, dels en avelsbesättning med dikor som måste hantera allt fler önskemål när det gäller djurhälsan.
På nyhetssidorna lyfter vi också det pågående utbrottet av blåtunga Danmark där smitta nu bekräftas i allt fler både får- och nötbesättningar. Även svenska besättningar bör hålla ögonen öppna efter symtom. Mer information om symtom, som på nötkreatur bland annat är ökad salivation och tårflöde, finns här: Blåtunga. Inkubationstiden är vanligtvis 5 till 8 dagar, men kan vara upp till 20 dagar.
Under vinjetten Porträttet har vi besökt landsbygdsminister Peter Kullgren som har många järn i elden när det gäller att dra i gång utredningar som rör lantbruket. Det har blivit tolv utredningar och nu väntar branschen på leverans. I ”Hallå där” berättar Lars Natanaelsson, ordförande i Jämtlands Nötköttsproducenter om planeringen inför Årets Köttriksdag som arrangeras i Sundsvall den 21 till 22 november. Vi har också gjort ett gårdsbesök på Nynäs gård i Sörmland som berättar om hur de jobbar med vallhundar. Det är ett önskereportage som vi fått från er läsare.
Detta och mycket mer i Nötkött nummer 4. Trevlig läsning önskar vi på redaktionen. Vill du läsa ännu mer om installning så har du som prenumerant också tillgång till e-tidningen och kan söka efter olika ämnen. Förra året hade vi fokus på tidsåtgång i nötköttsproduktionen i vårt installningstema.
Mer om tidningen Nötkött:
- Här är en länk till Nötkötts e-tidning: Nötkött (xn--tidningenntktt-4pbc.se)
- Du vet väl att du som prenumerant har tillgång till tidningen även digitalt. Mer info här: E-tidning – Tidningen Nötkött
- Klicka här om du vill börja prenumerera: Prenumerera på Nötkött