Livsmedelsverkets veterinärer på slakterier kan besluta om kassation av djur i samband med slakt. Men om nötköttsproducenten inte håller med har det visat sig svårt att överklaga eftersom myndigheten anser att det är slakterierna som borde göra det. Detta trots att lantbrukaren får stå för hela kostnaden.
Ett exempel är Snöborg gård, Dalarna. När en tjur blev kasserad och senare destruerad tog det tolv dagar tills nötköttsproducenten fick beskedet från slakteriet via brev. Det fallet är överklagat till förvaltningsrätten som ännu inte har avgjort frågan.
HÄR LÄSER DU MER: Fall om slaktanmärkning drivs i domstol
Har blivit uppmärksammad på frågan
I en intervju med Nötkött förklarade företrädare för Livsmedelsverket att myndigheten anser att de kontrollerar slakterierna, inte lantbrukarna. Nu kommenterar landsbygdsminister Peter Kullgren det.
– Jag har också uppmärksammats på den frågan. Vi har tillsatt en utredning under Magnus Oscarssons ledning som handlar mycket om tillsynen och hur vi hanterar det. Och det skulle förvåna mig om inte den typen av frågor kommer upp. För där ska man titta på hela kedjan, säger han och tillägger:
– Det är ju så vi hanterar saker. Det är tråkigt med utredningar, man skulle bara vilja säga ja eller nej. Men det är på det sättet som vi ändrar regelverk och lagar i det här landet.
Lantbrukare riskerar att hamna i kläm
I direktiven till utredningen lyfter regeringen bland annat ansvarsfördelningen mellan kontrollmyndigheter och att det får påverkan på lantbrukare som riskerar att hamna i kläm.
— Det är tydligt att det finns saker som ska belysas och tittas igenom på olika sätt, sa utredaren och riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) i en kommentar till Nötkött i samband med att utredningen sjösattes.
Senast den 31 mars 2025 ska utredningen redovisas.
Hela artikeln om fallet med slaktanmärkning som drivs i domstol kan du läsa i Nötkött nummer 12 2023 (e-tidningen).