Så kommer du i gång med arbetsmiljöarbetet på gården

Lantbruket är en av de mest olycksdrabbade branscherna. För att vända utvecklingen krävs att arbete görs med arbetsmiljö och säkerhet. Här är tipsen du behöver för att komma igång på gårdsnivå.

Text Camilla Olsson
Foto Ann Christin Olsson

För att komma i gång med arbetsmiljöarbetet på gårdsnivå och förbättra säkerheten kan det behövas en beteendeförändring. Det har Åsa-Lina Nordlund, verksamhetsutvecklare åt Gröna arbetsgivare och ordförande för Säker Arbetsmiljö Sverige, erfarenhet av. Hon arbetar mycket med självledarskap och att leda i förändring.

– Det handlar otroligt mycket om att avsätta tid för att arbeta med säkerhet och prata om det, säger hon.

Viktiga ledord i arbetsmiljöarbetet

För den som leder eller arbetar i en grupp finns några ledord att ha med sig i arbetsmiljöarbetet: Upptäcka felet, riskbedöma det och ha en plan för att genomföra och att följa upp – blev det som vi hade tänkt oss? Den som arbetar själv i produktionen behöver också ha en struktur för sitt arbetsmiljöarbete.

– Vi ser att det händer mycket olyckor vid ensamarbete och till vissa riskmoment behöver man hjälp, så det gäller att strukturera och planera sin verksamhet så att det finns resurser vid de tillfällena. Exempelvis inför lastning av djur.

Oavsett om man är egenföretagare eller har anställd personal behöver riskmomenten på gården ses över. Åsa-Lina Nordlund tycker att det är bra att ha en plan som berättar hur man ska agera förebyggande på gården och vad som ska göras när det händer något.

– Sätt dig och lista riskmomenten på gården. Kartlägg dem och gör en rutin för vilken typ av skyddsutrustning som ska användas när och vilka arbetsmoment som inte får göras ensam, säger hon.

Utvärdera och följ upp

För den som arbetar ensam kan en loggbok vara ett sätt att kontinuerligt ha en utvärdering av sitt arbetsmiljöarbete, för att anteckna vad som fungerar och inte fungerar varje dag. För den som arbetar i eller med en grupp kan det så kallade hälsokorset, ”Gröna korset”, vara ett sätt för att skapa en gemensam bild och kunna lära sig att förebygga olyckor.

Ett exempel på hur ”Gröna korset” kan se ut. Illustration: Andrea Stolt.

Ett kors på ett laminerat papper, eller uppritat på en whiteboard, med 31 rutor. Varje ruta är en dag i månaden. I samband med fika eller möte tar man upp om det hänt något som avvikit i arbetsmiljön.

– Ställ er frågan: Hade vi något aj eller oj. Aj rödmarkeras, oj innebär att det höll på att hända något och då gulmarkerar man. Hände inget så grönmarkerar man. Målet är att korset ska vara helgrönt – då har man inga avvikelser.

LÄS MER: Otäckt fall i plansilo (läs artikeln i Nötkötts e-tidning – så loggar du in)

3 tips om arbetsmiljöarbete

Checklistor och material för att påbörja arbetsmiljöarbetet på gård finns bland annat här: Är du säker? Det är en kostnadsfri webbutbildning om arbetsmiljö i lantbruket, finns på: prevent.se.

På Växas sajt finns materialet Säker arbetsmiljö med mycket matnyttigt om hur du och dina anställda kan arbeta smart och säkert: vxa.se. Växa har också en poddserie om säker arbetsmiljö som bland annat finns på Spotify, sök på Växa Podcast.

Säker Arbetsmiljö Sverige har gratis telefonrådgivning inom området för medlemmar i LRF och Gröna arbetsgivare. Telefon 070-985 60 00, vardagar kl. 8.00–10. Eller mejla närsomhelst till info@sakerarbetsmiljo.se.