Blåtunga överhängande hot

Övervakningen av virussjukdomen blåtunga intensifieras i Sverige. I september genomförs tankmjölksprovtagning i sydvästra Sverige.

Text Lisbeth Karlsson

Virussjukdomen blåtungevirus serotyp 3 (BTV-3) har spridit sig från Holland till Danmark på två månader. Risken är därför överhängande att smittan når Sverige i år, enligt Kristina Mieziewska, veterinär vid smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket.

– Spridningen av BTV-3 har gått väldigt snabbt. Det är inte som när vi hade BTV-8 2008. Då tog det flera år innan smittan nådde Sverige. Nu gick det på knappt ett år, även om det inte har kommit hit än, sa Kristina Mieziewska vid ett webinarium anordnat av LRF Kött.

Tankmjölk skannas

Under september ska en tankmjölksundersökning genomföras i mjölkbesättningar i Blekinge, Skåne, Halland och Västra Götaland, för att undersöka om smittan har nått Sverige. Senare, i knottfri säsong, kommer ytterligare en tankmjölkprovtagning att göras där även mjölkbesättningar i Kronoberg, Gotland, Jönköping och Östra Götaland ingår.

– Vi tror dock att vi upptäcker smittan med hjälp av passiv övervakning, att djurägare som misstänker att deras djur drabbats rapporterar detta, sa Erika Chenais, SVA.

Vaccin finns

Det finns tre vaccin tillgängligt på marknaden, men dessa kan endast användas som beredskapsvacciner. SVA har ansökt om och fått beviljat en beredskapslicens samt har gjort en inledande beställning av vaccindoser. Om det skulle bli aktuellt att börja vaccinera i Sverige så kommer det att beställas fler doser. Nötkreatur ska vaccineras med två doser med tre veckors mellanrum och därefter dröjer det ungefär tre veckor innan djuret fått immunitet.

– Det är viktigt att komma ihåg att vaccinering inte skyddar mot smittspridning. Det hindrar inte heller virusreplikering i djuret men det ger lägre dödlighet och mindre symtom, säger Erika Chenais.

Det finns ingen omfattande dokumentation över vaccinets effekt. I Holland, där vaccinering har tillämpats under längst tid, har man sett lägre dödlighet, mildare symtom och färre djur per besättning som drabbas.

– Men det går inte att säga om det är en effekt av vaccinet eller om det är en naturlig immunitet från smittan förra säsongen, sa Erica Chenais, SVA.

Frivilligt att bekämpa

Sedan EU införde den nya djurhälsolagen så har blåtunga omvärderats till en så kallad C-sjukdom. Det innebär att det inte längre är obligatoriskt för medlemsländerna att bekämpa smittan men att det finns restriktioner gällande förflyttning av djur från smittade områden. De flesta länderna i Europa har bestämt sig för att inte införa bekämpningsprogram. Jordbruksverket har därför gjort bedömningen att det inte är en hållbar lösning att försöka utrota sjukdomen med en vaccinationskampanj om sjukdomen når Sverige. Blåtunga klassas därför inte längre som en epizootisjukdom i Sverige.

– Det är en sjukdom som är väldigt svår att hantera på nationell nivå och få ett varaktigt resultat. Inget av de länder som har utbrott av BTV-3 har valt att bekämpa sjukdomen utan har valt att göra vaccinet tillgängligt för djurägarna, sa Kristina Mieziewska.

Förflyttningsrestriktioner väntar

Om svenska besättningar drabbas av blåtunga så kommer de att få restriktioner gällande förflyttningar av djur. Djur som ska skickas till slakt kommer dock inte att beläggas med transportförbud.

Att flytta sina betesdjur från knottrika betesmarker är en viktig åtgärd att vidta. Insektsrepellerande medel har från studier i Holland visat sig ha väldigt begränsad effekt. Att stalla in djuren kan vara bra om man har ordentlig luftgenomströmning, antingen med fläktar eller öppna väggar.

Läs mer