Betestema i Nötkött nummer 3

I dagarna kommer ett nytt nummer av Nötkött. Vi tittar vi närmare på bland annat regenerativt bete. Och till och med de som tar strategin ett steg längre till vinterbete. Vad sägs om att ha sista fållbytet med ”nytt” bete i februari?

Text Ann Christin Olsson
Foto Camilla Olsson

Betesstrategier kommer i många former. Vi har besökt två gårdar med mer traditionella strategier när det gäller betesmanagement, en i Västmanland och en i Jämtland. Men regenerativt bete har blivit något av en snackis. En ny rapport om regenerativt bete försöker reda ut vad det begreppet innebär och vi har intervjuat författarna, samt även några av pionjärerna. Vi har besökt en gård i Skåne som till och med förlängt säsongen med vinterbete. Här har också en examensarbete genomförts i vinter för att analysera näringsvärdet i betesväxterna under olika tider på året.

Bete har också letat sig in på fler ställen i tidningen. Under vinjetten Så gjorde vi lyfter vi en lösning för att få vatten till djuren. I Fråga experterna svarar vi på frågan om förlängd digivningsperiod på betet. Och i Omvärlden besöker vi en dikogård i Kanada som har utedrift med så kallad ”swath grazing” på vintern där korna får beta strängar med vall som slagits på hösten. Apropå utedrift ökar intresset för detta också i Sverige. Totalt i vintras var 89 gårdar med.

Vi har intervjuat Magnus Uhlin på Lyngens gård i Halland som på Borgeby får ta emot utmärkelsen Årets Vallmästare. Motiveringen går att läsa här: Årets Vallmästare – familjen Uhlin på Lyngens gård

Detta och mycket mer i Nötkött nummer 3. Trevlig läsning önskar vi på redaktionen. Vill du läsa ännu mer om bete påminner vi också om vad vi skrev om i förra årets betestema, då lyfte vi bland annat ett projekt för att få mer sammanhängande betesmarker: Betestema Nötkött nummer 3 2023.