Årets Vallmästare – familjen Uhlin på Lyngens gård

Med baljväxter, bevattning, prognosprover och snabb inläggning uppnås hög kvalitet på vallfodret hos familjen Uhlin på Lyngens gård.

Text Lisbeth Karlsson

– Det känns både omtumlande och hedrande. Vi spänner bågen. Pojkarna är riktigt heta på det och nu är det dags för årets skörd, säger Magnus Uhlin när han i början av maj får besked om vinsten.

Magnus och Eva-Lott Uhlin bedriver mjölkproduktion med 110 SRB-kor samt har ungtjursuppfödning och växtodling tillsammans med sina söner Anton, Joel och Albin. Dessutom finns en entreprenadverksamhet som delar av familjen är engagerad i.

Höga krav på vallfodret

På Lyngens gård har de höga kraven på vallfodret i kombination med övriga använda fodermedel, legat bakom de senaste årens förändringar av vallstrategin.

Vallen skördades fem gånger under 2023 med förstaskörd den 20 maj och därefter fyra veckor mellan skördarna. I år togs förstaskörden redan den 16 maj. På gården odlas även majs och åkerböna, vilket bidrar till självförsörjningsgraden på protein.

Första vallskörden tas numera runt den 20 maj. Oftast blir det sedan fem skördar med ungefär 25 dagars mellanrum, vilka alla lagras i plansilo. Inför vallskörden klipper Magnus Uhlin egna prognosprover för att pricka rätt skördedatum. Närheten till analysföretaget Lantbruksanalys gör att han kan få provsvar redan till nästa morgon om energi- och proteininnehåll.

På bilden syns från vänster Albin, Magnus, Anton och Joel Uhlin. Foto: Christel Lind

Generationers erfarenheter har gett en vallodling i framkant. Rådgivning har trimmat strategin. Prognosprover analyseras lokalt för att pricka rätt datum. Med hjälp av bevattning minskas sårbarheten för torrår och bidrar till jämna värden i såväl kvalitet som mängd. Resultatet ger ett grovfoder i toppklass som lägger grunden för både en hög mjölkproduktion och fin tillväxt på gårdens ungtjurar.

Fakta Årets Vallmästare
Årets Vallmästare arrangeras av tidningarna Husdjur och Nötkött i samverkan med Gård- och djurhälsan, Sveriges lantbruksuniversitet, Svenska vallföreningen och Växa. Tävlingen sponsras av Växa och partner är Borgeby fältdagar. I år delas utmärkelsen ut för 21:a gången.

Läs mer om utmärkelsen här: Utmärkelser – Tidningen Nötkött