Snart dags för visningsdag för Gunnarp

Nu på lördag den 25 mars är det visningsdag av de köttrastjurar som kommer att vara med på auktionen på Gunnarp.

Text Ann Christin Olsson
Foto Gunnarp

I år har 106 av årets 182 insatta tjurar fått katalognummer. Det vill säga 58 procent har gått vidare hela vägen fram till auktionen. Över lag har tjurarnas tillväxt legat något lägre i år, men den brukar kunna variera med årsmånen, till exempel beroende på såväl hälsoläge som utfodring.

– Hälsoläget har generellt varit bra, och tjurarna har utvecklats fint även om vi önskat något stabilare tillväxt inom några av raserna, säger Louise Ryberg, vd på Svensk köttrasprövning.

De senaste månaderna har varit intensiva med, förutom slutvägningen den 13–15 februari, även exteriörbedömning, testikelmätning, veterinärbesiktning, lynnesbedömning, klövbedömning och scanning av ryggmuskulaturen.

– På onsdag blir det en slutbesiktning, säger Louise Ryberg. Sen är det visningsdag på lördagen den 25 mars. Vi hoppas på många besökare, förra året kom cirka 300 personer. Förutom att titta på tjurarna är det ett bra tillfälle att träffa kollegor och representanter för rasföreningarna och övriga utställare som har montrar.

Visningsdagen är också startskottet för den digitala auktionen. Auktionsdagen, då budgivningen avslutas, är fredagen den 31 mars. Auktionskatalog och mer info på: www.kottrasprovningen.se

Budgivningen sköts som tidigare av Håkan Ottosson AB på deras auktionssida www.hoab.se. Här kommer det att finnas filmer att se på alla tjurarna.