Individprövning med utställning

En svensk domare på plats på två utställningar i Estland och Lettland i april möttes av fina tjurar med svenskt påbrå. Här avslutas individprövningen med en utställning innan auktionen.

Text Ann Christin Olsson
Miranda Lysell. Foto: Aigars Ziemelis

Miranda Lysell, Bårarp hereford och angus i Slättåkra i Halland, har i vår har varit domare på två utställningar för köttrastjurar i Lettland och i Estland i april. Efter individprövningen i Estland, där upplägget påminner om det i Sverige så ordnas först en tjurutställning en vecka innan auktionen. 

– Det var glädjande att se så många tjurar med så bra ben, klövar och rörelser, säger Miranda Lysell. Benställning är en viktig egenskap för djur som ska ta sig fram på naturbeten. Jag är också väldigt petig när det gäller bakbenen, vilket är en viktig egenskap för en tjur som ska betäcka.  

Totalt deltog 59 köttrastjurar av raserna angus, hereford, charolais, limousin, blonde, wagyu och simmental. Flera av topptjurarna hade svenskt påbrå. Bland annat limousintjuren TM Norton som blev reserv-BIS, vars mor är 6077 A Kamill av Alslöf från Sverige.  

– När det gäller funktionell exteriör så är bedömning, till exempel av ben, den samma oavsett ras, säger Miranda Lysell. Men sen tittar jag också på det som är rastypiskt, det vill säga hur djuret ser ut jämfört med rasstandarden.

Miranda Lysell tycker att det är roligt att även Lettland så smått drar i gång med en auktion för avelstjurar. På utställningen i Lettland deltog sju charolais-, fem limousin- och två gallowaytjurar.

– Bästa charolais samt Best in show gick till den yngsta charolaistjuren, Dario, 13 månader gammal och efter en svensk tjur vid namn Moonlight.

Från utställningen i Estland. Foto: LIis Ira


Bästa limousintjur blev Vimeks, vars mamma är från Estland och morfar från Sverige, nämligen Gunnar av Hjärnarp.

Där höll hon också en föreläsning om exteriör och konstaterade då att det inte är någon skillnad mellan bruks- och utställningsdjur. Eller åtminstone väldigt liten skillnad

– En stark, funktionell exteriör är viktig för alla besättningar som föder upp djur, antingen det är renrasigt eller korsningar, säger Miranda Lysell.

Från utställningen i Lettland. Foto: Aigars Ziemelis

Utställningar är ett sätt att lyfta de exteriöra egenskaperna och hon tycker att man kan lära sig en hel del på utställningar såväl i Sverige som andra delar av världen. Hon har tidigare bedömt djur i Finland, Nordirland, Nederländerna och Frankrike. Nästa uppdrag på tur är världschampionatet och kategorin andra raser, de raser som inte tillhör de som har en egen bedömning. Djuren bedöms digitalt, mer info på www.champion-of-the-world.net. Där kan man själv testa att bedöma djuren och se hur man hamnar jämfört med de officiella domarna eller följa sin ras bedömning på Facebook. Bedömningen pågår 1–7 december.

Från utställningen i Estland. Foto: Liis Ira