Vinnarna i Nöttoppen 2022 utsedda

Sanda Skattmansö gård i Uppland och Nygårds mjölk i Skåne hade den högsta tillväxten på sina ungtjurar av kött- respektive mjölkras och vann Nöttoppen 2022.

Text Ann Christin Olsson

Tävlingen som arrangeras av Gård och djurhälsan och gäller tillväxten på ungtjurar som slaktats under perioden 1 september 2021 till 31 augusti 2022.

Köttrastjurarna på gården Sanda Skattmansö hade en slaktkroppstillväxt på 992 gram dag.  Ungtjurarna av mjölkras på Nygårds mjölk i Skåne hade en slaktkroppstillväxt på 737 gram per dag.

– Det är kul, men lite förvånande, sa en glad Kristina Johansson på Sanda Skattmansö som var på plats med sin man Pär och son Kristian Johansson när vinnarna presenterades på Köttriksdagen i Örebro (se bilden).

Nygårds mjölk var inte på plats och kommer att få priset vid ett senare tillfälle.

– Det är glädjande att se så goda tillväxter. Det ställer verkligen höga krav på produktionens olika delar: bra djurmaterial, goda skötselrutiner, optimal utfodring och friska djur, säger Virpi Welling, affärsområdeschef nöt hos Gård och djurhälsan.  

Besättningarna har tävlat i slaktkroppstillväxt för de tjurar som klassats som ungtjur vid slakt. Slaktvikt och slaktålder har beräknats för samtliga ungtjurar yngre än 24 månader. Ur detta resultat har de fem procent lägsta tillväxterna för respektive besättning tagits bort och ett nytt medelvärde för resterande djur har beräknats.

– Därmed har det funnits utrymme för något djur att växa lite sämre utan att det dragit ner det totala resultatet, säger Anett Seeman, produktionsrådgivare på Gård och djurhälsan.

 Nöttoppen Ungtjur Dikalv 2022

  • 1. Sanda Skattmansö Gård AB: 992 gram per dag
  • 2. Pers i Buska AB: 980 gram per dag
  • 3. Rickard Frid: 914 gram per dag

Nöttoppen Ungtjur Mjölkras 2022

  • 1. Nygårds Mjölk AB: 737 gram per dag
  • 2. Johan Larsson: 718 gram per dag
  • 3. Ripa Lantbruks AB: 704 gram per dag