Markus Brisbo är Årets vallmästare

Den vinnande vallstrategin på Östergården i Brismene bygger på enkelhet såväl vid odling som utfodring. Strategin har gett jämna och höga näringsvärden i vallfodret och hög tillväxt på gårdens ungtjurar.

Text Ann Christin Olsson
Text, Foto Lisbeth Karlsson

Markus Brisbo, mjölk- och nötköttsproducent på Östergården i Brismene, utanför Falköping har utsetts till Årets vallmästare .

–  Jag är superglad, det finns inte ord. Vallodlingen är ett stort intresse och något som jag har försökt förbättra under flera år, säger Markus Brisbo.

Gårdens fodersystem med plansilo och självgående fodervagn ställer höga krav på ett ensilage med så liten variation mellan partier och skördar som möjligt. Ensilaget ska fungera till både högmjölkande kor och ungtjurar på tillväxt.

– Markus Brisbo har en enkel men framgångsrik vallstrategi, säger Marianne Lindberg, chefredaktör på tidningen Nötkött. Extra roligt att årets vinnare bedriver såväl nötkötts- som mjölkproduktion.

Strategin är genomtänkt hela vägen från insådd av vallen till utfodringen av djuren. Förutom jämna och fina näringsvärden mellan skördar bidrar vallfodret till hög mjölkavkastning på korna och bra tillväxt på tjurarna. På gården finns 75 mjölkkor och varje år slaktas 150 ungnöt. Tjurarna slaktas vid 17–18 månaders ålder med en slaktvikt på 310–340 kilo.