Förhandlingar om fusion mellan de tre europeiska kooperativa avelsföretagen Viking genetics, Evolution och Masterrind har inletts.
Fusionen kommer om den godkänns att omfatta cirka 53 000 lantbrukare i Sverige, Finland, Danmark, Tyskland och Frankrike. Den nordiska andelen av företaget kommer att ägas av Växa Sverige, Faba och Viking Danmark.
– Vi får en bredd på avelsmaterialet och ett större utbud på tjurar av både mjölk- och köttras att välja bland. Vi kommer även att nå snabbare avelsframsteg eftersom vi kan leta efter rätt avelsdjur i en större population. Vi får också möjlighet att hålla konkurrenskraftiga prisnivåer även i framtiden. Det kommer att gynna såväl nordiska som tyska och franska bönder, säger Lars-Inge Gunnarsson, styrelseordförande i Viking genetics.
Tar nästa steg
De tre avelsföretagen bildade i vintras företaget Arcowin för att utöka samarbetet inom forskning- och utveckling och för att utnyttja de genomiska resurserna optimalt, men redan nu är man alltså redo att gå vidare med en fusion av företagen.
– Vi tog ett enhälligt inriktningsbeslut för en fusion i de nordiska länderna, i Tyskland och i Frankrike under förra veckan. I september kommer vi att ta ett slutligt beslut, men redan nu väntar ett stort arbete med att skapa en företagsstruktur, en effektiv organisation tvärs över alla länder, säger Lars-Inge Gunnarsson.
Han tror att såväl holstein som de röda raserna och jersey kommer att kunna dra nytta av synnergieffekter man får i det nya företaget, bland annat när det gäller embryoöverföringar och embryotekniker som IVF (in vitro fertilization) och OPU (ovum pick up).
Gemensamma resurser
I Tyskland och Frankrike har man kommit långt och skapat effektiva avelsstationer för dessa ändamål. Forsknings- och utvecklingsresurserna kommer att kunna användas för alla raser.
– Det vi behöver göra i Norden är att ta del av erfarenheterna och kunskaperna kring de här teknikerna, men vi behöver också hitta metoder för att hitta och använda de bästa djuren i populationerna på ett så effektivt sätt som möjligt, säger Lars-Inge Gunnarsson.
Fodereffektivitet intressant
De senaste åren har det satsats stort på fodereffektivitet och i Norden beräknas redan nu avelsvärden för fodereffektivitet i besättningarna.
– Som jag ser det så kommer fodereffektivitet och klimat att vara högintressant i framtiden. Det är väldigt många länder som forskar kring detta. Vi är väldigt nära ett stort genombrott för detta internationellt. Vi har redan i dag avelsvärdena, nu gäller det bara att samla in tillräckligt många fenotypiska registreringar, säger Lars-Inge Gunnarsson.
Fusionen genomförs den 1 januari 2022 under förutsättning att den godkänns av berörda konkurrensmyndigheter.