Tävlingen Årets vallmästare är igång!

Genom tävlingen Årets Vallmästare® vill tidningarna Husdjur och Nötkött öka intresset för vallfrågor och lönsam vallproduktion.

För 20:e gången ska en ny vallmästare koras. Det är tidningarna Husdjur och Nötkött som tillsammans med Gård och djurhälsan, Svenska vallföreningen, Sveriges lantbruksuniversitet och Växa utgör juryn för utmärkelsen.

Tävlingen är öppen för alla nötkötts- och mjölkproducenter i Sverige som tack vare ett grovfoder av hög kvalitet når goda resultat i produktionen. Den genomförs för att uppmärksamma duktiga vallodlare och ge status till landets arealmässigt största gröda som också ligger till grund för en lönsam mjölk- och nötköttsproduktion.

Liksom tidigare sponsras tävlingen av Växa Sverige som belönar vinnaren med två timmars gratis rådgivning och fyra grovfoderanalyser. Borgeby fältdagar är partner till tävlingen 2022 och bjuder vinnaren på övernattning samt inträde till såväl förkonferensen som själva fältdagarna.

Det vi söker är inte enskilda toppresultat, utan vallodlare som har en genomtänkt strategi där vallfodret är anpassat till gårdens produktion och som lyckas nå jämna resultat både mellan skördar och skördeår.

Nomineringen till Årets Vallmästare 2022 är avslutad och nu börjar juryns arbete.

I juryn ingår: Per Rudengren, Svenska vallföreningen, Nilla Nilsdotter-Linde och Rolf Spörndly, SLU, Anett Seeman, Gård och djurhälsan, Jessica Stenvall, Växa, Linda Grimstedt, Husdjur, samt Ann Christin Olsson, Nötkött.