Corona hindrar elitauktion

Den fysiska elitauktionen vid Gunnarps prövningsstation ställs in, meddelar Svensk köttrasprövning. I stället kommer försäljningen av årets omgång köttrastjurar att ske online.

DSC00328 - webb.jpg

Beslutet är en följd av den pågående smittspridningen av viruset covid-19 och en åtgärd för att begränsa smittspridning. Normalt drar evenemanget till sig upp emot 800 personer, en folksamling man nu hindrar.

”Vi ser flera utmaningar med auktionen men tar vårt ansvar att inte bidra till ytterligare spridning av covid-19 viruset. Eftersom det här är växande avelstjurar som skall tjänstgöra i nya avels- och bruksbesättningar under våren så kan vi inte bara ställa in auktionen,” säger Anders Wiklert, ordförande i Svensk köttrasprövning, i ett pressmeddelande.

Som planerat kommer auktionen att starta den 27 mars, en förändring i och med e-auktionen blir att den fortsätter in på lördagen 28 mars. Den första dagen sker budgivning på simmental, angus, blonde, hereford och limousin, medan charolais saluförs på lördagen.

”Vi har under rekordtid planerat om för en digital auktion istället för en fysisk. Tillsammans med auktionsförrättaren så har vi tagit fram ett system som skall säkerställa det ansvar vi har mot de prövande tjurägarana och hugade spekulanter att auktionen genomförs på ett korrekt sätt.” säger Johanna Bengtsson, vd för Svensk köttrasprövning.

Inför auktionen kommer tjurarna att presenteras på video.

Text: Maria Törner