Räkna rätt på biffen och klimatet

Nötköttets klimatpåverkan är omdebatterad och ofta utsatt för jämförelser med bilar och flyg – jämförelser som ofta baseras på felaktiga grunder hävdar Ann-Helen Meyer von Bremer.

På sin blogg skriver Ann-Helen Meyer von Bremen att vi länge har matats med jämförelser om bilåkande och köttätande där bilen alltid framstår som något av en bagatell jämfört med biffen. Vad ingen däremot säger är att man räknar på två helt olika sätt. När det gäller bilens utsläpp är det enbart vad som sker i avgasröret som räknas med. Men för köttet räknar man betydligt längre i kedjan och tar med växthusgasutsläpp från foderodling, förändrad markanvändning vid exempelvis skövling av regnskog i Brasilien, lustgasutsläpp från gödseln med mera.

Man räknar alltså på två helt olika sätt och att då jämföra de här båda räknesätten är bedrägligt.

Läs hela inlägget på hennes blogg.