Nya avelsvärden för köttraserna

Idag publiceras resultat av årets tredje avelsvärdering för köttraserna med färska avelsvärden för bland annat tillväxt, slaktkroppsegenskaper och kalvningsförmåga.

Årets sista nationella avelsvärdering för köttdjur av raserna angus, blonde, charolais, hereford, highland cattle, limousin och simmental är nu klar och  de nya värdena är publicerade.

 

 -Vi har genomfört en mindre ändring på simmental efter ösnskemål från rasföreningen, en justering som redan är genomförd för flera andra köttraser. Den innebär värdet för FIX, alltså avelsvärdet för födelseegenskaper, kan komma att förändras mer än normalt för en del djur i rasen, säger Emma Carlén, Växa Sverige.

 

Dikalvsföretag som deltar i KAP kan se avelsvärden på alla sina renrasiga köttdjur i webbrapport Avelsvärden på Växa Sveriges hemsida under Min Sida/KAP Besättningsanalys. Dessutom finns topplistor och genetiska trender på Webbtjuren  under flikarna Köttdjur respektive Köttrastrender. Avelsvärden för semintjurar finns även på VikingGenetics hemsida.