Extrem torka i Australien

Brist på regn i Australien gör att betet torkar bort och priserna på kor och slaktdjur faller. Spannmål finns till slutgödning av djur men priserna är höga rapporterar Beef Central.

Senast det var extremt torrt i Australien var 2013/2014 då cirka två miljoner nöt, kor och ungdjur, slaktades i förtid. Utslaktningen ledde till en föryngring av hondjuren.
-Nu ökar slakten av kor, priserna droppar och vi ser en stor risk i  att kostammen åter kommer att minska kraftigt i antal, varnar ekonomen Simon Quilty.
Att priset på kor sjunker mer än priset på slaktdjur beror, enligt Simon Quilty, på goda exportmöjligheter. Valutan i andra stora nötköttsproducerande länder påverkar mer än den inhemska situationen.

Han ser dock en stor risk i att utslaktningen av moderdjur kommer att påverka framtida tillförseln av slaktdjur. Att tillskottsutfodra kor kostar visserligen, men det kan bli ändå dyrare att köpa in nya moderdjur framöver. Lärdomen från förra torrperioden var att priset på kor steg kraftigt när betet återhämtade sig.
Källa: Australias drought´s impact on cow market, Beef Central, 5 sept