Svenska visenter är räddningen för Ryssland

Sjutton svenska visenter från Blekinge ska hjälpa till att rädda det ryska beståndet i ett naturreservat i Ryssland. Den 18 december lämnar visenterna Blekinge för vidare färd österut via Litauen till Ryssland med lastbil och färja.

– Det här är ett spännande projekt och kanske en av de största visentförflyttningarna någonsin. Vi hoppas att det bidrar till att stärka beståndet av stora gräsätare som i princip försvunnit från Europa, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på svenska WWF.

Projektet drivs av WWF i Ryssland för att stärka beståndet i reservat i norra Kaukasus, men färden går först till Oksky-reservatet sydväst om Moskva. Visenterna kommer från fyra uppfödare i Sverige, Avesta visentpark, Borås djurpark, Eriksbergs naturreservat och Kungsbyns djurpark.

– Visenterna har tillbringat en månad i karantän på Eriksberg innan de nu återinförs till Ryssland och Kaukasus för att bygga upp en livskraftig population, säger Ola Jennersten, internationell naturvårdsexpert på WWF.

Visenten, eller europeisk bison som den också kallas, är Europas största landdäggdjur som varit utrotad i det vilda sedan 1927, men sedan kommit tillbaka. Utsättning av djur från djurparker har skett i Polen, Vitryssland, Litauen, Ryssland, Ukraina, Slovakien, Rumänien och Tyskland. Djuren spelar en viktig roll inte minst som betesdjur för att hålla markerna öppna. Flera projekt pågår runt om för att få tillbaka en vildare natur med stora gräsätare.

Ryssland har ett bestånd på cirka 500 frilevande visenter men fler behövs för att säkra överlevnaden. Ett avtal om samarbete skrevs för några år sedan mellan WWF i Ryssland och Eriksberg utanför Karlshamn, där 60 visenter strövar omkring i den inhägnade skogen. Projektet är ett samarbete mellan WWF, European Bison Conservation Center och Eriksberg.

– Det känns mycket bra att Eriksberg kan medverka till att återutsätta visenter i naturen igen och hjälpa till att rädda arten från utrotning,  säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Vilt & Natur.
Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn med dov- och kronvilt, davidshjortar, visenter, vildsvin och mufflonfår som vandrar fritt omkring tillsammans.