Årets nötköttsföretag stack ut lite extra

Lars Nordlund och Pia Cederblad från Norränge lantbruk utanför Söderhamn tilldelades utmärkelsen Årets nötköttsföretagare på Köttriksdagen i Halmstad

Nordlund och Cederblads gård stack ut lite extra när juryn gick igenom de 21 nominerade företagen, berättar Åsa Odell, ordförande LRF Kött och ordförande i juryn:

– Det var många jättefina företag bland de nominerade, men Lars Nordlund och Pia Cederblad var bäst. Dels satsar de tydligt på nötköttsproduktion, dels har de flera andra intressanta verksamheter. Inte minst att Lars Nordlund stöttar bondekolleger som har det svårt genom projektet Bondekompis, den delen var väldigt viktig när vi korade vinnaren, säger Åsa Odell.

Vinnarna utses utifrån olika kriterier olika år. I år uppmärksammas så kallade kombinationsföretag, det vill säga gårdar som står på flera ben.

I paret Nordlund och Cederblads fall innebär det köttproduktion med ett 60-tal nötdjur. Köttet säljs via köttlådor. Till gården hör också 20 får, ett 30-tal grisar, hästar och höns. Därtill kommer entreprenadtjänster, gårdsbutik och inte minst en öppengårdsverksamhet.

– Vår gård öppen för alla – det kommer barnfamiljer, nyanlända, skolklasser – alla är jättevälkomna. Vi önskar att fler lantbruk vågade ha öppen gård, det vinner man framgång på. Vi brukar ha öppen gård den 1 maj, sist kom 1100 besökare, säger paret Nordlund och Cederblad.