För nötkött har andelen svenskt kött pendlat kring 50 procent de senaste fem åren. En högre andel svenskt nötkött kan noteras första halvåret 2017 till följd av ökad produktion i kombination med minskad import.
Griskött | Nötkött | Matfågel | Lammkött | |
---|---|---|---|---|
Januari-juni 2014 |
65,4 % |
52,3 % |
66,3 % |
24,2 % |
Januari-juni 2015 |
67,7 % |
51,9 % |
66,3 % |
24,0 % |
Januari-juni 2016 |
70,0 % |
49,9 % |
67,1 % |
20,9 % |
Januari-juni 2017 |
72,8 % |
52,1 % |
68,2 % |
22,5 % |
Utvecklingen på nötköttsmarknaden påverkas av flera faktorer
Sett över en längre tidsperiod har antalet mjölkkor minskat medan kor för uppfödning av kalvar har ökat. Under 2015 och 2016 har antalet moderdjur varit i stort sett oförändrat. Kortsiktigt kan slakten av nötkreatur påverkas av tillgång på foder och förändringar i olika stödsystem. Under 2016 och 2017 kan reduceringsstödet för mjölkproducenter och torka i delar av landet ha lett till att slakten ökat temporärt. På lite längre sikt visar resultaten från förprövningar av djurstallar dock att det finns förutsättningar för ökad produktion.