Sätter ord på köttets smak

”Jättegott” är inte bra som enda beskrivning på hur bra kött egentligen smakar. Nu ska ett nytt vokabulär tas fram som ska sätt ord på smakupplevelsen av olika köttslag och olika köttdetaljer.

Att vi saknar ord för att beskriva hur olika kött egentligen smakar ska ett nytt projekt ändra på. Svenskt Kött har tagit initiativ till att jobba fram ett vokabulär att använda för att beskriva hur kött smakar.  Syftet med projektet är att konsumenterna enklare ska kunna göra val utifrån smakpreferenser.

– Detta är ett långsiktigt projekt. Vi ska successivt kartlägga vad som är de grundläggande smakprofilerna i de olika köttslagen och även vad som skiljer olika styckdetaljer åt och vilka bakgrundsfaktorer som påverkar smakegenskaperna, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.

Uppdraget ligger på Tala Smak, som jobbar med att utveckla ett matspråk som alla kan använda och som ska fungera på alla råvaror. Tala Smak kom till för tre år sedan på initiativ av Sigill Kvalitetssystem och White Guide och drivs i dag som ett fristående initiativ.

– En viktig bonuseffekt av det här projekt kan vara att får nya infallsvinklar på hur vi kombinerar gris-, nöt- och lammkött med andra råvaror för att få olika smakupplevelser, säger Elisabet Qvarford.

Senast ändrad 16 december 2016