En löftesrik tid

Text Ann Christin Olsson

I januari är det alltid fullt på gymmet. Det är alla nyårslöften som ska uppfyllas. Men redan en bit in i februari brukar manfallet vara tydligt. Många har gått ut för hårt och de uppsatta målen har redan getts upp.

Har du avgett några nyårslöften i din produktion? Och har du i så fall någon motsvarighet till personlig tränare, PT, som kan peppa dig? Jämfört med att börja träna krävs det ännu mer tålamod i nötköttsproduktionen, det kan ta flera år innan man ser resultatet.

Just nu sitter vi i juryn och går igenom de nominerade i tävlingen Årets Vallmästare. Vallodling kräver en enorm uthållighet från att vallfröblandningen beställts till att ensilaget ligger på foderbordet och man kan se hur djuren svarar på det.

Lite peppande med ”nybörjarna” på Slittsta gård på sidan 16. Efter knappt ett år som mellankalvsuppfödare har de lyckats lyfta resultatet. De har med sig erfarenheter från smågrisar och tar hjälp av sin PT, en veterinär som coachar dem kring kalvhälsan. När Virpi Welling på Gård & Djurhälsan tipsade om gården sa hon att de hade ”köttbullekalvar”, som syftade på att kalvarna är så runda och fina. Men det går inte att göra allt på en gång. Till kommande säsong ska vallodlingen ses över. Månne kommer denna gård att dyka upp i Vallmästartävlingen om några år?

För att nå resultat behövs både teori och praktik. Det är därför roligt att nötköttsproduktionen fått en ny doktor. Avhandlingen har fokus på lönsam nötköttsproduktion – en viktig fråga för hållbart företagande. Med hopp om god måluppfyllnad i era nyårslöften!