I samband med visningsdagen på Gunnarp besökte jag en gård som ställt om från ungtjurar till mjölk. Tidigare har vi, och vår systertidning Husdjur, nästan enbart skrivit om att byta från mjölk till kött. Men nu lockar ett högre mjölkpris köttgårdar att ställa om. Avräkningspriserna för nötkött har också stigit, men små producenter har inte riktigt fått ta del av prisutvecklingen. Speciellt på dikosidan är många gårdar små – men inte att förglömma – väl så viktiga för att få fram kalvar.
Det som också känns frustrerande är att beslutsfattarna fortfarande inte har en tydlig livsmedelsstrategi på plats. Och att konkurrenskraftsutredningen ännu är på remisstadiet. Trots år av förenklingsresor ökar regelbördan och frågan ligger nu till sig i en regelkrångelutredning. Byråkratin påverkar både hur företagen och företagarna mår.
Vid Sveriges Nötköttsproducenter ordförandekonferens i mars diskuterades utmaningar i branschen. I det här numret lyfter vi några av dem, bland annat blåtunga, foderkostnaden och psykisk ohälsa. Vårt fokus är att inspirera och visa på de möjligheter som finns.
Märk väl att svenskarna äter mycket kött jämfört med allt prat om vegetariskt. När statistiken över köttkonsumtionen släpptes skrev media bland annat om carnivoredieten – trenden att bara äta kött. Nu kanske lagom är bäst och varken vegan eller lejondiet något att rekommendera. Känns som att sunt förnuft segrat när lejonparten av befolkningen verkar se nötkött som en viktig del i en hållbar kost. Krångligare än så behöver det inte vara.