När det gäller smittskydd behövs också ett försvar på flera fronter. Mykoplasma har gjort frågor som rör smittsäkerhet högaktuella och Nötkötts installningstema är vikt till detta. Ett yttre försvar behövs mot de sjukdomar vi inte vill få in i landet. Och ett inre försvar för att inte sprida smitta mellan gårdar, liksom robusta kalvar som klarar utmaningarna.
Djurförflyttningar är den främsta riskfaktorn. Ta till exempel klövsjukdomen digital dermatit. Det första fallet i Sverige diagnostiserades på mjölkkor 2004. Nu finns smittan i 60 procent av mjölkbesättningarna och på några dikogårdar.
Den nya galtstation som byggs i Hållsta i Sörmland satsar extra på biosäkerhet med vinterns utbrott av afrikansk svinpest i färskt minne. Det blir dubbla stängsel runt anläggningen och övertrycksventilation med virusfiltrering. På gårdar med betesdjur kan man inte ha ett försvar på den nivån. Men varje gård får jobba utifrån sina förutsättningar.
Flera gårdar har tackat nej till en intervju om mykoplasma, en eloge till de som ställt upp. Det är som en av lantbrukarna säger: ”Vi måste våga prata.” För att komma framåt gäller det att kalla saker vid deras rätta namn. Oavsett om det gäller utmaningar i djurhälsan, eller en militär operation som är ett anfallskrig.