Hållbart i det långa loppet

Text Ann Christin Olsson

FN-rapporten Livestock long shadow från 2006 fortsätter kasta sin långa skugga över nötkreaturen trots att synen på metan från dem omvärderats.

Svartmålningen av kon som klimatbov har varit svår att tvätta bort och används fortfarande som en quick fix för att visa klimatengagemang. Bland annat av Göteborgsvarvet, som i höstas gick ut med att evenemanget ska vara vegetariskt. Sådana här utspel, greenwashing, i en tid när vi borde prioritera hållbarhet på riktigt och att öka självförsörjningen i Sverige, är märkliga.

Göteborgsvarvet anger också folkhälsoskäl. Men skiljelinjen går inte mellan animalier och vegetabilier. Ann Fernholm, som skrivit boken Fejkmaten, beskrev i samma veva i morgon-tv den nya vegomaten som ”lika näringsfattig som godis”. Hur många gånger har jag inte hört frasen ”vi måste äta mindre kött”, även från forskare på Sveriges lantbruksuniversitet? Fokus borde vara: Vi måste äta bättre mat!

Det mest klimatsmarta vore om Göteborgsvarvet uppmanar alla att springa sin halvmara hemma och bespara klimatet resan till Göteborg. Jag kommer kanske ändå inte undan ett gammalt nyårslöfte, utan får snöra på mig löparskorna och börja träna. Lidingöloppet har Svenskt kött som samarbetspartner och satsar på enbart svensk mat, till stöd för svenskt lantbruk. Bland annat med motiveringen att lantbruket är med och formar det landskap som motionärerna älskar att springa i. Det är win-win och ett steg framåt för såväl hållbarhet som hälsa i det långa loppet.