På Knutsta Skattegård, utanför Eskilstuna i Sörmland, finns 50 röda angus, 18 svarta angus, 16 charolais, 6 hereford, 1 wagyu- och 1 shorthornko. Kalvningsperioden är koncentrerad till januari men tjuvstartar i december. Några dagar före nyår blev det en shorthorn till på gården när 6781 Dolly av Davidstorp kalvade och 8040 Dolly blev en del av besättningen.
– Jag var 15 kilometer bort och firade mina föräldrars guldbröllopsdag. Jag tänkte att jag ska titta hur det ser ut i kalvningsboxen och tog upp telefonen. Då fick jag i appen till kameran se en ny vit kalv med rött huvud, säger Mattias Wistrand, som driver gården tillsammans med hustrun Anna Wistrand.
LÄS MER: Köttras med ”skönhetsfläckar”
Resultatet av samägande
8040 Dolly är resultatet av ett samägande. Fram till september kommer hon att gå på bete med 6781 Dolly för att sedan flytta till Daniel Edvinsson på Ormastorp i Skåne. På Elitauktionen i Mullsjö 2022 gick Daniel Edvinsson och Mattias Wistrand ihop och köpte 6781 Dolly tillsammans.
– Det var mest en kul grej. När vi var på auktionen sa vi att vi kan dela på den. Jag och Daniel Edvinsson gick på Alnarp tillsammans, säger Mattias Wistrand.
Varannan kalv kommer därför att bo i Skåne och varannan i Eskilstuna. 8040 Dolly är den första kalven och är en renrasig shorthorn efter brittiska Elliot Fortnite, som Mattias Wistrand köpt könssorterade doser efter.
– Jag använder importsemin till 90 procent på alla raser. De importeras från Tyskland, Storbritannien, Australien, Kanada, Norge och USA. Jag köper de som är bra och som jag kommer åt.
Fasar över till semin
Nästa år satsar Mattias Wistrand på att helt fasa över till att använda semin.
– Vi får bra bredd på djuren och slipper ha fem-sex tjurar på 90 kalvningar. I stället kan vi ha en tjur.
På sikt tror han att gården kommer att ha cirka fem shorthorn och hittills lever 8040 Dolly upp till förväntningarna.
– Hon är trevlig och jättefin, de är som angus ungefär.