Holly – en riktig vinstlott

Mats Roos drog en vinstlott på Elmias djurutställning i höstas. Han var en av tre som vann en kvigkalv i NAB:s lotteri. ”Jättekul, jag hade inte en tanke på vinst när de ringde”, säger han.

Text Marianne Lindberg
Text, Foto Privat

Mats Roos är avelsuppfödare på Stendala Hereford utanför Simrishamn där han har en besättning med upp till 50 hondjur, 1–2 stambokförda tjurar och ett 15-tal ungdjur. I höstas besökte han Elmia och passade på att delta i NAB:s lotteri som ordnades till förmån för Köttrasungdomen.

– Jag tycker det är viktigt att stödja ungdomarna och köpte några lotter, åkte hem och tänkte inte mer på det.

För NAB:s del blev lotteriet en succé med över 900 sålda lotter där tre kvigor lottades ut. Lottdragare under Elmiamässans sista dag var Göran Johansson, NAB:s representant och ansvarig för djurutställningen på Elmia.

– Jag hade ingen tanke på vinst när han ringde och berättade att jag hade vunnit en kvigkalv, säger Mats Roos.

De tre vinnarna kunde välja mellan nio kvigkalvar av olika raser.

– För mig var valet lätt, berättar Mats Roos som är glad över att kunna få en herefordkalv från Lutarps besättning.

Kvigan, 639 Lutarps Holly, går sedan november med de andra korna och ungdjuren på utedrift i en dalgång en mil utanför Simrishamn i Skåne.

– Vi har utvecklat aveln under 50 år och har fortfarande kvar kofamiljer sedan starten. Förutom några importdjur har vi inte köpt in några kor. Men det är kul att få in nytt blod med Holly. Hon ska antingen betäckas med tjur till våren eller semineras. Förhoppningsvis blir hon mor till en ny familj!