Béarnaise – både biff och sås

En liten grupp béarnaise-kor av ursprunglig typ finns bevarad. Annars har den och liknande raser slagits ihop och bildat blonde d´Aquitaine.

Text Ann Christin Olsson
Foto Getty images

En liten grupp béarnaise-kor av ursprunglig typ finns bevarad. Annars har den och liknande raser slagits ihop och bildat blonde d´Aquitaine. Nötkreatursrasen béarnaise är inte uppkallad efter såsen, eller vice versa. Rasen har fått namnet efter området Béarn i Pyrenéerna i Frankrike. Bearnaisesåsen skapades 1836 av en kock i Paris. Han gjorde en speciell sås, baserad på smör, äggula och vinäger, till kungen Henrik IV och döpte såsen efter området som kungen kom ifrån.

Ursprungligen var det en ras med tre syften; mjölk, kött och dragkraft. Traditionellt mjölkades korna bara under ett halvår, med en produktion runt 2 000 liter på en laktation för att göra ost. Idag fungerar rasen framför allt som köttras, med fokus på kalvkött där kalvarna slaktas vid fem månaders ålder.

Bevarats i bergsbyar


Rasen decimerades hårt under en epidemi av boskapspest i slutet av 1700-talet. På 1900-talet kom sedan mekaniseringen av jordbruket som minskade behovet av oxar. Rasen béarnaise slogs i början på 1900-talet ihop med andra liknande raser under namnet blonde de pyrénées. Den har därefter gått ihop med bland annat garonne-rasen för att bilda blonde d´Aquitaine 1962. Men en liten grupp av den ursprungliga typen av béarnaise-kor fanns kvar i små bergsbyar. Béarnaise har sedan återbildats från dem genom ett bevarandearbete och det finns 223 kor på 56 gårdar.

Rasen beskrivs som härdig och bra på att klättra i bergsområdena. Djurens färgteckning går från mörkt brun eller vetefärgad till vit. Djuren har lyrformade horn. Rasen har blivit en symbol för regionen och finns avbildad på vapensköldar.

BÉARNAISE

  • Tjurarnas vikt: 900 kilo.
  • Kornas vikt: 600 kilo.
  • Vetefärgad.
  • Lyrformade horn.
  • Liten grupp av ursprunglig typ finns bevarad.
  • Liknande raser har annars slagits ihop för att bilda blonde d´Aquitaine.